Dagsprogram

  • Dag 1: middag

    Avresa på morgonen från påstigningsorten.

    Frukostuppehåll i Arboga. Lunch längs vägen till Göteborg. Avresa 18.45 med Stena Line från Göteborg till Kiel.

    middag
  • Dag 2: frukost och middag

    Efter frukost ankomst till Kiel och bussen tar oss ut på tyska autobahn, vi reser snabbt och bekvämt söderut. Vi passerar Hamburg och kommer snart ut på naturområdet Lüneburger Heide. På avstånd ser vi bergsområdet Harz. Fikapauser och lunch längs med vägen. I jämnhöjd med Kassel viker vi av västerut mot Frankfurt am Main och Wiesbaden innan vi kommer till Rüdesheim på kvällen.
    På kvällen tar ni säkert en promenad i Rüdesheim. Man behöver inte gå så långt, vi bor ju vid ortens mest kända gata – Drosselgasse med de många vinstugorna!

    frukost och middag
  • Dag 3: frukost och middag

    Under denna dag lär vi känna Rüdesheim. Dagen börjar med att vi kl 10.00 tar linbanan upp till Niederwald och statyn Germania – från vilket du har en storslagen utsikt över Rüdesheim och alla vinodlingar. Minnesmärket är rest till minne av Tysklands enande 1870-71.
    På eftermiddagen besöker vi en vinbonde Peter Prasser och får information om odling och vinframställning. Rieslingdruvan är här vanligast. I Rüdesheim framställs även Asbach Uralt – en Wein­brand, som tillverkas på liknande sätt som cognac i Frankrike.
    Middagen äter vi på trevliga Winzerkeller.

    frukost och middag
  • Dag 4: frukost och middag

    Efter frukost checkar vi ut från hotellet och packar bussen innan vi tar oss till vårt fartyg. Det blir nu en båtresa på Rhen från Rüdesheim, förbi Loreleiklippan och till St Goarhausen. Det berättas i sägnerna att den vackra flickan satt på klippan och orsakade många ­sjöfarandes undergång genom sin vackra sång. Floden kantas av många medeltida riddarborgar. Vid ankomsten till St Goarhausen hämtar vår buss oss och tar oss upp på Loreleyklippan, där vi bjuds på kaffe. På eftermiddagen åker vi vidare och byter flod till Mosel som vi följer till staden Cochem, känd för sina branta gator, korsvirkeshus, slott och stadsmur. Här bor vi centralt vid Moselfloden i två nätter.

    frukost och middag
  • Dag 5: frukost

    Idag utforskar vi Moseldalen. Vi följer den slingrande Moselflodens trånga floddal. Här sluttar dalsid­or­na brant ner mot floden. Vinodlingar kantar vår väg. Rieslingdruvan är även här dominerande.

    Vi fortsätter i dalen mot Bernkastel Kues som från början är två olika städer, men som sedan slogs ihop till en. Det som skiljer dem åt är Moselfloden. Bernkastel ligger på den östra delen, och Kues ligger väster om floden.

    Vinprovning. Här i övre Moseldalen odlas även Elblingdruvan – en av de äldsta druv­sorterna. Vi besöker Weingut Anton Zimmerman och kommer där prova fem sorters vin. Tid för lunch i Berncastel Cues innan vi åker tillbaka till Cochem.

    frukost
  • Dag 6: frukost

    Efter frukost är det dags att lämna Mosel och beger oss norrut. Vi färdas på snabba vägar med stopp för fika och lunch. På eftermiddagen kommer vi till Celle som ligger i södra Lünenberger Heden. I Celle finns med än 500 korsvirkeshus . Det nuvarande slottet byggdes omkring 1530 och är en av turistattraktionerna. Stadskyrkan med sitt vita torn från vilket man två gånger varje dag blåser en trumpetfanfar är värd ett besök.

    I Celle finns en av få synagogor som överlevde Kristallnatten. Celle blev aldrig utsatt för bombningar under andra världskriget och stora delar av bebyggelsen finns kvar i orginal. Vi bor centralt mittemellan slottet och stadskyrkan.

  • Dag 7: frukost och middag

    Efter frukost lämnar vi korsvirkestaden Celle och fortsätter norrut. Efter förmidagskaffet kommer vi till området som kallas för fem sjöar, ett område som ligger mellan Lübeck och Kiel. Vi kliver ombord på turbåten i Malente och åker ca en timme i natursköna områden och anländer staden Plön. Här väntar vår buss på oss och vi åker sista biten till Kiel där vi tillbringar några timmar innan vi går ombord på vårt fartyg. Ombord väntar en utmärkt buffemiddag och kanske lite underhållning under kvällen innan sängen kallar.

    frukost och middag
  • Dag 8: frukost

    Sista morgonen - med frukost ombord som vi äter på väg in mot Göteborgs hamn. Väl framme så tar vi sikte på Falköping och Falbygdens Osteria, här finner ni mer än 150 sorters ost. Här trängs deras lagrade specialiteter som Wästgöta starkost, Morfars Brännvinsost och Whiskycheddar, med importerade delikatessostar och ost från små lokala producenter. Vid sidan av osten erbjuder de ett brett sortiment av andra delikatesser. Kex, marmelader, charkprodukter, inläggningar, oljor, the …., ja det finns mycket att välja på. Här får vi tid att provsmaka och även köpa hem lite av deras godsaker. Vi stannar för lunch längs vägen innan vi åker sista biten hemåt.

    frukost